Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tavanul din lambriu: avantaje, tipuri si cum il construiesti

Actualizat: 23.04.2024 / Publicat: 08.05.2023 / Timp lectură: 4 min

Decorarea sau reamenajarea tavanului intr-o locuinta sau intr-una dintre camerele casei tale poate oferi un aer proaspat si modern. Daca simti nevoia sa faci o schimbare in decorul general al casei, o astfel de schimbare te va ajuta sa aduci decorul in prezent si sa-l imbunatatesti considerabil.

Folosirea lambriurilor pentru pereti nu este o practica noua, dar acum poti sa le integrezi si in amenajarea tavanului, indiferent de incapere. Acestea se potrivesc cel mai bine in cadrul unui decor rustic sau scandinav, indeosebi la casele de vacanta sau la cabanele de la munte.

Iata care sunt avantajele tavanului din lambriu si mai multe detalii despre integrarea acestuia in casa ta:

Cuprins

Ce este tavanul din lambriu?

Practic, tavanul din lambriu este un tavan fals, folosit cu scop estetic. Exista mai multe tipuri de lambriuri care pot fi alese in functie de locuinta ta. De exemplu, poti folosi lambriu din lemn pentru acoperirea peretilor si a tavanului unei cabane de la munte, dar si panouri decorative in diverse culori pentru amenajarea cu stil a unei locuinte moderne.

Lambriurile sunt placi din lemn sau din PVC folosite pentru acoperirea peretilor. Placarea peretilor cu lambriuri ajuta atat ca solutie eficienta impotriva imperfectiunilor peretilor, cat si ca metoda de a aduce un detaliu original amenajarii, fara eforturi prea mari. De asemenea, un mare avantaj este raportul calitate-pret, care face tavanul din lambriu o alegere ideala pentru o renovare prietenoasa cu bugetul.

Tavanul din lambriu: avantaje

Lambriul decorativ pentru perete face parte dintre solutiile moderne pentru amenajarea peretilor. Iata cateva dintre avantajele principale ale tavanului din lambriu!

Efectul estetic

Amenajarea unei locuinte are atat un efect si un avantaj practic, dar si unul estetic. Exista anumite elemente in decor care pot face orice incapere sa arate inedit si sa para a fi proaspat amenajata. Cu ajutorul tavanului din lambriu poti include un detaliu deosebit, care scoate din anonimat decorul unei camere. Acesta poate fi folosit intr-o sufragerie de dimensiuni generoase, aerisita, chiar si pe o jumatate din tavan, cu prelungire in jos, pe pereti. Pentru decorurile moderne si contemporane, foloseste panouri decorative cu aspect de lemn natural sau vopsit in negru sau alb.

Instalarea facila

Montarea tavanului din lambriu nu este o sarcina complicata, motiv pentru care acest tip de tavan intra in categoria lucrarilor de modernizare cu minimum de efort. Citeste articolul nostru despre cum alegi si cum montezi lambriurile din lemn sau PVC pentru a descoperi fiecare pas si aspect necesar de luat in considerare. Poti alege lambriuri din PVC care se monteaza mult mai usor si in cazul carora exista mai putine sanse sa se desprinda de pe tavan.

Posibilitatea de personalizare

Placarea tavanului cu lambriu din lemn iti permite si personalizarea acestuia. Nu doar ca poti avea culoarea pe care ti-o doresti sau cea pe care si-o doreste copilul tau, dar te poti bucura de doi in unu. Mai exact, nu vei include doar vopseaua lavabila intr-o culoare plina de inspiratie, ci vei avea si un strat din lemn care face spatiul mai relaxant si confortabil mai ales in lunile reci. Lambriurile vor aminti mereu de cabanele de la munte, chiar daca locuiesti in centrul orasului.

Acoperirea imperfectiunilor

Daca te muti intr-o locuinta noua si exista imperfectiuni complicat de reparat la nivelul tavanului, lambriul din plastic sau din lemn pentru tavan te va scapa de griji si probleme. Vei evita astfel nevoia de a rascheta, slefui si aplica mai multe straturi de amorsa si vopsea, prin decorarea tavanului cu lambriuri.

tavan din lambriu in living cu pereti de lambriu

Tipuri de tavan din lambriu

Cu siguranta ai observat un trend din ce in ce mai prezent in spatii precum birourile, hotelurile sau cafenelele in ceea ce priveste decorarea peretilor cu lambriuri. Ei bine, exista multe feluri in care le poti folosi pentru tavanul casei. Iata cateva tipuri de tavan din lambriu si ce materiale exista:

Tavan din lambriu MDF

  • MDF-ul este un material folosit pentru fabricarea mobilei si a altor accesorii pentru finisajele interioare, care este la mare cautare. Lambriul in MDF poate fi folosit pentru un tavan complet acoperit, cu placi de dimensiuni medii. MDF-ul ofera avantaje semnificative precum:
  • Diversitate de nuante, decoruri, dimensiuni
  • Greutate redusa
  • Grosime redusa

Preturile lambriurilor din MDF sunt accesibile si mai mici decat cele ale lambriurilor din lemn. De aceea, MDF-ul este adesea o alternativa excelenta a lemnului.

Tavan din lambriu PVC

PVC-ul este policlorura de vinil, la fel de cunoscuta si folosita in domeniul constructiilor si amenajarilor precum MDF-ul. Lambriurile din PVC pot fi folosite atat pentru interior, cat si pentru exterior, iar tavanul din lambriuri PVC este foarte usor de montat. Acestea sunt prietenoase cu bugetul de asemenea, iar montarea lor este una destul de usoara pentru a nu avea nevoie de ajutor profesionist. PVC-ul poate fi folosit si in incaperile cu umiditate foarte ridicata, de exemplu baile, si vine la pachet cu toate accesoriile necesare instalarii. 

Tavan din lambriu din lemn

Daca vrei sa ramai cu adevarat fidel stilului rustic, tavanul de lambriu din lemn este alegerea potrivita pentru locuinta ta. De asemenea, in cazul in care ai o casa de vacanta in care iti place sa stai pe perioada verii sau in sezonul de iarna, poti alege lemnul natural pentru intregul tavan si pereti sau poti crea efecte spectaculoase cu o parte din tavan acoperita cu lambriu si o continuare pe perete, care se termina intr-o banca. Alege lambriu din lemn plat sau semirotund, dar si placi pe care poti sa le vopsesti sau lacuiesti dupa propriile gusturi in materie de amenajari. Nu uita sa acorzi atentie la tratarea lemnului.

tavan din lambriu din living cu decor minimalist

Cum se monteaza tavanul din lambriu?

Pentru a-ti face treaba mai usoara, iata cum se monteaza tavanul din lambriu in cativa pasi simpli:

Realizeaza structura

Tavanul din lambriu se monteaza pe o structura de baza din sipci. Aceasta se fixeaza pe tavan folosind o bormasina. Nu uita ca pentru a demara proiectul pregatit si in siguranta, vei avea nevoie de o scara suficient de inalta si stabila. Lasa o distanta de aproximativ 40 de centimetri intre sipci, pentru o montare cat mai buna a lambriurilor.

Fixeaza lambriurile

Lambriurile se fixeaza prin cuie de constructii pe suprafata sipcilor deja montate. Nu uita sa analizezi in detaliu fiecare lambriu pentru a te asigura ca suprafata acestora este neteda si ca nu exista imperfectiuni. De asemenea, poti folosi suruburi pentru lemn si sa continui lucrarea cu bormasina.

Daca vrei sau esti nevoit sa faci schimbari in dimensiunile lambriurilor, asigura-te ca ai la indemana uneltele potrivite. Mai exact, un fierastrau de mana sau un circular electric te va ajuta sa faci o treaba completa in timp util.

Opteaza pentru tavanul din lambriu pentru a crea o amenajare care surprinde si care iti ofera confortul pe care il cauti zilnic. O astfel de solutie este si o alegere smart prin care sa maschezi imperfectiunile de pe tavan, asa ca ia chiar azi masuratorile potrivite pentru a demara lucrarea!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.