Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Lucrari cu gips carton: lista completa de unelte si materiale necesare

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 24.01.2021 / Timp lectură: 3 min
Lucrari cu gips carton: lista completa de unelte si materiale necesare Orice proiect ce implica folosirea gips cartonului necesita o serie de unelte speciale si materiale esentiale pentru acest tip de lucrari. Fie ca esti bricolor cu experienta sau la inceput de drum, trebuie sa le ai obligatoriu in trusa ta cu scule. Daca vrei sa afli care sunt aceste aceste scule si unelte, cum si la ce se utilizeaza urmareste randurile de mai jos. 

Cuprins

Care sunt uneltele de care ai nevoie pentru lucrarile cu gips carton?

Toate uneltele de mai jos se gasesc in magazinele online sau fizice de bricolaj si materiale de constructii.

Echer simplu sau reglabil \(vinclu\)

Asigura-te ca ai la indemana un echer simplu sau reglabil (numit si vinclu) care este de mare ajutor pentru masurarea si taierea placilor de gips carton. Instrumentul in forma de T sau triunghi este cu atat mai util cu cat poate fi folosit si la proiecte ce nu presupun placarea cu rigips.

Echer simplu sau reglabil

Spaclu

Spaclul este o ustensila foarte usor de gasit si cu un pret accesibil. Este format dintr-o lama triunghiulara si un maner, folosindu-se la aplicarea si netezirea ipsosului de imbinare.

Spaclu

Cutit utilitar

Cutitul utilitar se foloseste pentru taiat si crestat placile de gips carton (rigips). Pentru o mai buna stabilitate, opteaza pentru un cutit cu lame interschimbabile ce se fixeaza intr-un maner insurubat.

Cutit utilitar

Surubelnita electrica

In trecut, placile de rigips erau fixate pe suport cu ajutorul cuielor si a ciocanului. Astazi, insa, atat mesterii profesionisti, cat si amatori prefera sa foloseasca surubelnita electrica, folosirea acesteia fiind mult mai simpla si rapida decat utilizarea ciocanului.

Ai la dispozitie numeroase variante, poti alege dintre surubelnite cu fir sau acumulatori. In general, daca ai de lucrat afara, departe de o priza, un model cu acumulatori este mai practic, acesta putand fi folosit si in interior.

Cele cu fir iti limiteaza libertatea de miscare, insa nu vei simti asta daca lucrezi in apropierea unei prize.

Surubelnita electrica

Slefuitor pereti, bezi si foi abrazive

Benzile si foile adezive se ataseaza de capatul masinii de slefuit, aparatul fiind folosit, asa cum ii indica si numele, la slefuirea peretilor din gips carton. Pe langa asta, poti folosi separat benzile abrazive pentru a slefui manual portiuni mici de rigips.

Slefuitor pereti

Burete abraziv

Cu un aspect similar buretilor de bucatarie, buretele abraziv pentru gips carton are o suprafata aspra si una neteda. Este recomandat sa-l folosesti doar pentru mici retusuri, nu pentru a slefui intreaga suprafata placata cu rigips.

Burete abraziv

Dibluri pentru gips carton

Nu mai este nevoie sa folosesti cuie obisnuite pentru fixarea rigipsului, pentru ca exista dibluri speciale.

Vei observa ca diblurile pentru gips carton pot avea filetul mai gros sau mai subtire: modelele cu filet gros sunt potrivite pentru fixarea placilor in suprafete din lemn, pe cand cele cu filet subtire se recomanda pentru fixarea in suprafete metalice.

Dibluri pentru gips carton

Fierastrau pentru gips carton

Fierastraul pentru gips carton este indispensabil pentru taierea placilor. Este o ustensila manuala, rigida, cu o lama de aproximativ 15 cm, varf ascutit si dinti grosi.

Varful este suficient de ascutit pentru a trece prin gips carton, insa nu iti poate provoca vreo accidentare atunci cand aplici putina presiune pe el. Cu un astfel de fierastrau poti executa atat taieturi drepte, cat si rotunjite.

Fierastrau pentru gips-carton

Care sunt materialele de care ai nevoie pentru lucrarile cu gips carton?

La fel ca si in cazul ustensilelor, materialele de care ai nevoie sunt accesibile si se gasesc cu usurinta.

Placi gips-carton

Bineinteles, pentru un proiect de acest fel, vei avea nevoie de placi din gips-carton, cunoscute in piata de bricolaj si sub numele de placi din rigips.

Placi gips-carton

Ipsos de imbinare

Pana se inventeaza o modalitate mai rapida si mai curata de a uni placile din gips-carton, de a intari rosturile sau muchiile rezultate din taierea placilor, de a acoperi spatiile dintre acestea si de a repara gaurile sau crapaturile, va trebui sa folosesti ipsosul de imbinare.

Il gasesti sub forma de praf, pe care trebuie sa-l amesteci cu apa si vei obtine un glet. Pentru prepararea corecta a produsului, urmeaza cu exactitate instructiunile de pe ambalaj.

Ipsos de imbinare

Banda pentru gips carton

Banda pentru gips carton este realizata doar din hartie si folosita pentru a uni placile de rigips. Aplicata impreuna cu ipsosul, aceasta formeaza o legatura stransa intre cele doua placi dupa ce amestecul s-a intarit.

Poti opta si pentru banda autoadeziva din fibra de sticla, care asigura o lipire mai puternica si se aplica mai usor in comparatie cu cea din hartie.

Banda pentru gips-carton

Profile pentru gips carton

Profilele pentru gips carton sunt niste suporti metalici care se utilizeaza pentru sustinerea si rigidizarea structurilor din rigips, constructia peretilor despartitori sau mascarea unor spatii cu placi din gips carton.
Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uită că de la MatHaus poți comandă online oricând orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.
Profile pentru gips carton

La noi gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai in derulare. Comanzi online, rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.
Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, să fie gata doar să te apuci de mobilat și decorat. 
 Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.