Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum calculez necesarul de gresie si faianta?

Actualizat: 07.05.2024 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 5 min

Cu siguranta nu iti doresti sa cheltui mai multi bani decat este nevoie pentru gresia si faianta destinate amenajarii noii tale locuinte. Vrei sa iti ramana placi de rezerva, dar nu atat de multe incat sa mai poti placa o camera. Totodata, este de evitat si situatia contrara, in care realizezi in timpul procesului de montare ca nu ai achizitionat suficiente placi ceramice. Nu ai de ce sa te confrunti cu situatia in care estimarea a fost eronata, pentru ca formula de calcul este simpla.

In acest articol, vei gasi instrucțiuni precise pentru a calcula cantitatea de gresite si faianta de care ai nevoie, astfel incat sa te poti apuca de treaba fara griji. Vei putea realiza cu usurinta calculul de faianta pentru baie, numarul de metri patrati ai baii tale, precum si cantitatea necesara de adeziv pentru gresie. Totodata, vei putea estima si calcula metrii patrati ai peretilor, pentru a asigura achizitionarea corecta a materialelor. Astfel, vei fi pregatit complet pentru proiectul tau de amenajare, fara a risca sa cheltui mai mult decat este necesar sau sa te confrunti cu lipsa de materiale in timpul lucrarilor.

Cuprins

Cum calculezi bugetul pentru necesarul de gresie si faianta?

Fie ca ai un mester care iti va pune gresia si faianta, fie ca ai ales sa fie un proiect DIY pentru tine, este important sa cunosti necesarul placilor ceramice pentru amenajarea locuintei tale. In functie de acest lucru vei sti sa calculezi bugetul pentru materiale. Iata ce ai de facut:

  • Masoara camera pe care urmeaza sa o amenajezi cu placi ceramice (lungimea si latimea podelei si a peretilor). Incepe cu podeaua. Foloseste o ruleta si masoara lungimea pardoselii, apoi latimea. Noteaza-ti intr-un carnetel sau pe o hartie dimensiunile. Apoi urmeaza peretii. Masoara lungimea fiecarui perete (de la stanga la dreapta) si inaltimea (de sus in jos).
  • Calculeaza suprafata totala in metri patrati (aria) pentru podea si pereti.
  • Suprafata totala podea in metri patrati = L x l
  • Suprafata totala pereti in metri patrati = (L perete 1 + L perete 2 + L perete 3 + L perete 4) x h

Exemplificare:

  • Aria podelei = 5 m (L) x 3 m (l) = 15 mp
  • Aria peretilor = (3 + 5 + 3 + 5) L totala pereti x 2,5 m (h) = 40 mp

        Notă: Pentru o estimare cat mai precisa a necesarului de faianta, calculeaza aria ferestrelor si a usilor pentru a le scadea din suprafata totala.

  • Aria ferestrei = L x l
  • Aria usii = L x l
  • Aria totala a peretilor - Aria ferestrei - Aria usii = Aria finala pentru necesarul de gresie

Tine cont si de faptul ca la baie pe unul dintre pereti este montata cada. De asemenea, la bucatarie poti opta ca faianta sa nu fie prezenta pana in tavan sau sa existe doar in zona de backsplash (suprafata dintre blat si corpurile de mobilier superioare).

  • Coreleaza de cata gresie si faianta ai nevoie potrivit suprafetelor calculate - Atat gresia, cat si faianta se vand in cutii. Producatorul precizeaza in cazul fiecarei cutii cati metri patrati acopera. Prin urmare, pentru a sti cate cutii de gresie sau faianta sa cumperi, va trebui ca din suprafata totala (aria) sa imparti numarul de metri patrati pe care il poate acoperi o cutie de placi ceramice. De exemplu:
  • Aria podelei este de 15 mp
  • Aria de acoperire a unei cutii este 1,55 mp
  • 15 mp : 1,55 mp = 10 cutii necesare
  • Calculeaza surplusul de necesar - Este important sa ai o rezerva de placi ceramice, aspect care se datoreaza urmatoarelor situatii:
  • gresia/faianta urmeaza a fi decupata in functie de iregularitatiile suprafetei (colturi, curbe, obstacole), deci se pierde material;
  • tehnica de montare este diferita de cea clasica, pe verticala sau orizontala; de exemplu, daca se face o montare in diagonala este nevoie de un necesar mai mare de placi ceramice (pentru ca sunt mult mai multe taieturi);
  • se pot sparge la montaj placi;
  • pot exista in cutii placi cu defecte;
  • este important sa iti pastrezi cateva placi de rezerva,daca in viitor se intampla sa ti se sparga una si vei fi nevoit sa inlocuiesti placa de gresie (este greu ca peste o perioada lunga de timp sa mai gasesti in magazin acelasi model de gresie sau faianta);

Se recomanda sa cumperi cu un procent de 10% mai mult material decat este necesar pentru a preveni situatiile cu pierderile de placi ceramice. Calculul este simplu, vei afla cat reprezinta 10% din suprafata totala de placat, apoi vei face adunarea. Iata mai jos exemplificarea:

  • Aria podelei = 15 mp
  • 10% din aria podelei = (10 : 100) x 15 = 1,5 mp
  • Surplusul de necesar pentru podea = 15 mp + 1,5 mp = 16,5 mp

Nota: Daca modalitatea de montare a gresiei va fi in diagonala sau este cazul in care sunt necesare mai multe taieturi ale placilor, procentul de surplus de material va fi de 15%.

Este avantajos pentru bugetul tau sa apreciezi corect cantitatea de material de care vei avea nevoie. Tu cate cutii de gresie si faianta va trebui sa cumperi? Nu uita sa pui pe lista mortarul adeziv, chitul de rosturi si distantierele.

Cum calculezi bugetul pentru necesarul de gresie si faianta

Optimizarea bugetului pentru achiziționarea gresiei și faianței

Atunci cand te pregatesti sa calculezi necesarul de gresie si faianta pentru proiectul tau de amenajare, este esential sa tii cont si de aspectele legate de buget. Iata cum poti alege cele mai potrivite materiale in functie de bugetul disponibil si de cerintele proiectului.

  1. Utilizarea unui calculator pentru gresie si faianta: pentru a determina cu precizie cantitatea de materiale necesare, foloseste calculul mentionat pentru a estima numarul de cutii de gresie si faianta de care ai nevoie. Acest lucru te va ajuta sa planifici bugetul corect si sa eviti risipa de materiale.

  2. Compararea preturilor si identificarea ofertelor: dupa ce ai estimat necesarul de materiale, exploreaza diferiti furnizori pentru a compara preturile. Fii atent la ofertele si promotiile speciale care ar putea sa-ti ofere un raport calitate-pret mai bun.

  3. Evaluarea calitatii materialelor: in timp ce cauti cele mai bune oferte, asigura-te ca nu faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea materialelor. Alege produsele care ofera o combinatie optima intre calitate si pret, pentru a te asigura ca investitia ta este durabila si rezistenta in timp.

  4. Selectarea unui furnizor de incredere: opteaza pentru un furnizor de incredere, care sa ofere nu doar materiale de calitate, ci si servicii bune pentru clienti. Verifica reputatia furnizorului in ceea ce priveste livrarea prompta a comenzilor si politica de retur sau schimb in cazul in care apare o problema.

Aplicand aceste strategii si luand in considerare legatura directa intre bugetul disponibil si necesarul de materiale, vei putea sa-ti planifici si sa-ti gestionezi eficient costurile pentru proiectul tau de amenajare cu gresie si faianta.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.