Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Alegerea unei centrale termice. Criterii esentiale pentru o achizitie inspirata

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 18.10.2020 / Timp lectură: 4 min

O centrala termica ofera confort si facturi mai mici, mai ales in lunile de iarna. Daca vrei sa cumperi un astfel de sistem pentru incalzirea locuintei, afla ca sunt o multime de criterii de luat in calcul, astfel incat tu sa faci cea mai buna investitie pentru casa ta. Iata care sunt acestea:

Cuprins

Agentul termic utilizat pentru incalzirea casei

instalatie centrala terminca

1. Centrale termice pe gaz

Gazul este unul dintre cei mai ieftini combustibili conventionali, iar alegerea unei centrale pe gaz este o varianta foarte buna, in cazul in care imobilul tau este racordat la reteaua publica. Durata medie de functionare a unui astfel de echipament pentru incalzirea centralizata a locuintei este de aproximativ 10 ani, cheltuielile de consum fiind rezonabile, iar cele de intretinere, minime.

2. Centrale termice pe combustibil solid

Combustibilii solizi, folositi pentru functionarea unei astfel de centrale, pot fi: lemnele, peletii sau carbunii. Se pot gasi foarte usor pe piata si iti asigura independenta fata de un furnizor de gaze naturale.

Pretul platit pentru un astfel de combustibil este accesibil iar utilizarea unei centrale termice pe combustibil solid este o optiune cat se poate de fiabila, din punct de vedere ecologic.

O astfel de centrala depinde de calitatea combustibilului folosit. In cazul utilizarii lemnului, cea mai buna solutie sunt lemnele uscate, ce prelungesc viata centralei termice, prin lipsa depunerilor pe care alti combustibili le lasa. La polul opus, utilizarea lemnelor verzi genereaza un randament mai scazut chiar si cu 50%.

3. Centrale termice pe GPL

Vrei sa iti cumperi online o centrala termica pe baza de gaz petrolier lichefiat? Atunci sursa de alimentare este un aspect de care trebuie sa tii cont, pentru ca un astfel de carburant este stocat de foarte multe ori in butelii aflate sub presiune.

Ce este mai exact GPL-ul? Ei bine, este un amestec de hidrocarburi, rezultate prin procesul de rafinare prin care trece petrolul. Asadar, daca locuinta ta este izolata de o retea publica de gaze naturale, sau costurile prea mari cu electricitatea nu fac rentabila o investitie intr-o centrala electrica, varianta unui sistem de incalzire pe baza de gaz petrolier lichefiat este o varianta numai buna de luat in calcul.

4. Centrale termice electrice

Centralele termice electrice pot oferi un randament termic de pana la 100%. Se monteaza usor in locuinte si nu prezinta riscurile pe care o centrala termica pe gaz le prezinta pentru casa si familie.

Rezistenta electrica a unui astfel de sistem poate tranforma un kw electric intr-un kw termic. Pentru un calcul estimativ al consumului electric lunar cu o centrala termica electrica, inmulteste numarul orelor de functionare cu puterea declarata a centralei si apoi cu pretul / kw.

Costurile de achizitie si cele de exploatare

centrale si cazane termiceCostul de achizitie al unei centrale termice difera de la caz la caz, fiind cuprins intre 2000 si 8000 de lei. In cazul in care montezi pentru prima data un astfel de sistem intr-un spatiu dat, costurile sunt mai mari, pentru ca presupun (pe langa achizitia propriu-zisa): aprobari, bransarea la reteaua publica de gaz, manopera echipei de meseriasi etc.

Combustibilul reprezinta un alt criteriu ce hotaraste pretul de achizitie al unei centrale termice. De exemplu, in cazul in care alegi o centrala termica pe baza de lemne, costurile pentru montarea acesteia vor fi mai mari. Insa cheltuiala va fi amortizata intr-un timp relativ scurt, datorita pretului de achizitie mai mic pentru acest tip de combustibil.

Sistemul de comanda si sistemul de diagnoza

Sistemul de comanda si diagnoza pentru centrala termica

Cele mai noi modele de centrale termice vin cu afisaje digitale, ce ofera in timp real informatii utile: temperatura, presiunea, avariile aparute. Cele din urma pot fi totodata semnalate si prin semnale sonore, pentru ca tu sa stii imediat ca ceva nu este in regula cu centrala termica din casa. Un astfel de afisaj permite o utilizare mult mai buna a centralei de apartament, asadar, asigura-te ca iti cumperi un produs ce dispune de cat mai multe functii afisate digital.

Daca bugetul iti permite, poti lua in considerare achizitia unei centrale termice SMART. Vei avea control asupra senzorilor de la distanta cu ajutorul telefonului mobil. Prin intermediul aplicatiei, poti inchide/deschide centrala sau sa iti setezi temperatura de ambianta cu mult timp inainte sa ajungi acasa.

Elementele de siguranta pe care le poate oferi centrala

elemente de singuranta pentru o centrala

Siguranta in exploatare este cel mai important aspect de care producatorii centralelor termice tin cont, in faza de concept a acestor sisteme pentru incalzire. Centralele termice moderne ofera siguranta in exploatare, din toate punctele de vedere:

  • Protectie in cazul lipsei de gaz (prin prezenta electrodului de ionizare);
  • Protectie in cazul lipsei de apa din instalatie (prin prezenta senzorului de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatura);
  • Siguranta la evacuarea gazelor arse (prin prezenta ventilatorului si a presostatului de aer);
  • Protectie anti-inghet.

Nu face rabat de la calitate, chiar daca centrala se incadreaza in buget, te poate costa scump mai tarziu. Inainte de achizitie, este important sa te asiguri ca produsul bifeaza cat mai multe dotari importante de siguranta, de la senzori si pana la modul de instalare. De asemenea, este obligatoriu ca fiecare echipament pentru incalzirea centralizata a unei locuinte sa poarte marcajul CE, fapt ce inseamna ca acesta a fost testat si verificat in conformitate cu normele Comisiei Europene.

Dimensiunea spatiului si izolarea acestuia

calorifere din otel sau aluminiu

Dimensiunea spatiului si izolarea termica a acestuia sunt alte doua criterii importante in alegerea centralei termice. Specialistii recomanda ca pentru 1 metru cub de aer incalzit este necesar un sistem de incalzire cu o putere de:

  • 40 W - pentru locuintele foarte bine izolate termic;
  • 50 W - pentru locuintele cu o izolare termica medie;
  • 60 W - pentru locuintele slab izolate din punct de vedere termic.

Pentru a cumpara un produs potrivit pentru nevoile termice ale imobilului tau, ia in calcul si numarul de persoane din spatiul respectiv, temperatura medie din casa, orientarea cladirii (in functie de punctele cardinale) si zona geografica in care locuiesti.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.